BIMobject podpisało umowę o współpracy z inRiver - dostawcą systemu PIM

Podpisano umowę o współpracy między BIMobject a globalnym dostawcą systemu PIM, firmą inRiver. Współpraca ułatwi producentom wyrobów budowlanych przekształcenie ich informacji o produkcie w PIM na specyfikację danych zgodną dla BIM, co da znaczące możliwości marketingowe. Bezpośrednia integracja z platformą BIMobject® Cloud zautomatyzuje manulane procesy i doprowadzi do szybszej digitalizacji. Umowa nie naraża na koszty żadnej ze stron.

BIMobject i wiodąca na rynku korporacja inRiver zawarły umowę o współpracy w celu umożliwienia integracji systemów PIM z platformą BIMobject dla cyfrowych produktów budowlanych. Celem jest ułatwienie, producentom produktów budowlanych, przejścia z PIM na BIM i umożliwienie tymże producentom udostępnienia swoich produktów użytkownikom BIM oraz gromadzenia przez nich informacji o produktach w ich własnej bazie produktów. W ten sposób BIMobject® Cloud staje się kanałem przekazu informacji o produktach od PIM.

"Duża inwestycja BIMobject w rozwój interfejsu API daje teraz znaczne korzyści zarówno użytkownikom, jak i producentom: BIMobject Cloud może być zintegrowana z systemem PIM, tak jak inRiver, dając producentom odpowiednie narzędzia do tworzenia nieprzerwanego przepływu informacji pomiędzy wszystkimi elementami ich źródła informacji, zapewniając rozwój produktów i podając informacje rynkowe w bezpieczny i skuteczny sposób, który może zostać sprawdzony i śledzony", mówi Stefan Larsson, prezes BIMobject.

Współpraca usprawni kilka procesów, eliminując wcześniej pojawiającą się konieczność podwójnego wysiłku związanego z koniecznością dostarczania tych samych informacji do dwóch różnych systemów. Obecni klienci obu firm będą mogli łatwiej aktualizować i utrzymywać produkty zarówno w BIM, jak i w PIM. W tym samym czasie uzyskają oni dostęp do kanałów marketingowych BIM. BIMobject® Cloud to wiodąca na świecie platforma dla cyfrowych produktów budowlanych z ciągle rosnącą bazą użytkowników składającą się obecnie z ponad 640 000 profesjonalistów z branży AEC (architektura, inżynieria i budownictwo).

"Widzimy rosnące zapotrzebowanie na korzystanie z treści stworzonych w inRiver PIM w różnych aplikacjach. Platforma BIMobject Cloud jest fantastyczną aplikacją dla branży budowlanej i wyposażenia wnętrz. Wierzymy, że dobrze zintegrowane rozwiązanie wykorzystujące obydwa systemy może zapewnić naszym klientom wartościowe korzyści", mówi Jesper Larsen, Partner Director w firmie inRiver.

"Współpraca z inRiver idealnie wpisuje się w naszą wizję BIMobject Cloud oraz BIM jako całości: zapewnienie otwartej platformy, która pozwoli zarówno użytkownikom, jak i klientom wykorzystać informacje do usprawnienia procesów i zwiększenia wartości ich codziennego przepływu pracy. Właśnie to chcieliśmy zrealizować wydając nasze API", mówi Ben O'Donnell, dyrektor ds. technologii w BIMobject.

Umowa jest w toku i nie pociąga za sobą kosztów dla żadnej ze stron.