BIMobject wraz z wiodącym japońskim dostawcą materiałów budowlanych utworzyli nowy oddział.

BIMobject AB (BIMobject) i Nohara Holdings, Inc. (Nohara) podpisali umowę o utworzeniu filii: BIMobject Japan. Oddział ten uzyska wyłączne prawa w zakresie marketingu produktów i usług firmy BIMobject na rynku japońskim. Umowa oznacza również, że BIMobject otrzyma coroczne wpływy w gwarantowanej minimalnej wysokości 1 miliona dolarów rocznie, podczas pierwszych trzech lat działalności oddziału.

BIMobject i Nohara zawarły dziś długoterminową umowę o utworzeniu oddziału BIMobject Japan, który ma mieć wyłączne prawo do wprowadzania na rynek i dostarczania produktów oraz usług firmy BIMobject na rynek japoński. Japońska spółka, która rozpocznie działalność w ostatnim kwartale 2017, będzie kontrolowana przez BIMobject w 51% i w 49% przez Noharę. Nohara zapewni swój wkład pieniężny w wysokości 4,9 mln dolarów, podczas gdy BIMobject będzie uczestniczył w niej w zakresie technologii i wyłącznych praw do obrotu, a także dostaw swoich produktów i usług. Poprzez wycenę zewnętrzną firma Nohara wyceniła technologię i wyłączne prawa na poziomie 5,1 mln dolarów. Umowa udziałowców przyznaje BIMobject 51% głosów i 51 procent przyszłych dywidend lub jakiegokolwiek przyszłego przychodu z likwidacji lub sprzedaży.

Ponadto strony uzgodniły, że filia będzie płacić BIMobject roczną opłatę licencyjną za wykorzystanie jej technologii i platformy. Opłata licencyjna oparta jest na sprzedaży brutto spółki, jednak w pierwszych trzech latach eksploatacji będzie składać się z gwarantowanego minimum wynoszącego 1 milion dolarów rocznie. Pierwsze wpływy z licencji są szacowane na pierwszy kwartał 2018 roku.

"Wspomniana umowa potwierdza raz jeszcze, że nasze oferty są atrakcyjne i światowe. Rynek japoński ma ogromny potencjał, a dobrze rozwinięta i kompleksowa działalność firmy Nohara daje dostęp do dużej liczby użytkowników i producentów. Japonia jest trzecią co do wielkości gospodarką na świecie i jednym z najważniejszych rynków w regionie. To sprawia, że nasza współpraca to kolejny duży krok w kierunku znacznej ekspansji w regionie. Jednocześnie tworzymy duże przychody z licencji. Jestem niezwykle dumny z tej współpracy"- mówi Stefan Larsson, prezes i założyciel firmy BIMobject.

"Jesteśmy niezwykle podekscytowani i zachwyceni rozpoczęciem działalności firmy BIMobject w Japonii, ponieważ lokalna nieruchomość i przemysł budowlany dopiero zaczęły dostrzegać korzyści z zastosowania technologii BIM. To, co japońscy użytkownicy BIM mogą zrobić z rozwiązaniami BIMobject znacznie pomoże zwiększyć wydajność branży, która jest również sporym mandatem społecznym w Japonii. Nohara Holdings umocni swoją pozycję jako czynnik umożliwiający digitalizację branży, dodając BIMobject Japan do aktualnego zakresu usług, w tym usług doradczych BIM, usług wdrażania oprogramowania w zakresie ilościowego startu oraz portalu e-commerce poświęconego materiałom budowlanym, dostępnego pod adresem: www.aunworks.jp", mówi Kosuke Nohara, dyrektor Nohara.